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Thank you for your further letter of 28 May 2014 and the responses you
enclosed from the North West Ambulance Service (NWAS) and Sir Peter
Fahy of Greater Manchester Police. Your letter follows our response of 12
May 2014 to your Regulation 28 report concerning the death of Caroline
Pilkington.

You acknowledge that NWAS staff are trained to provide minimal restraint
in cases where patients lack capacity and there is no perceived risk of harm
to them or the patient, but are not trained or expected to restrain patients
who are acting in a threatening or violent manner.

However, you raise the following concerns:

e that the deceased, Caroline Pilkington, was not acting in either a
threatening or violent manner and infer that this was a case that
could have been handled with the application of minimal
restraint, without the need of Police involvement.

e that there is a training need for ambulance staff to correctly
identify those cases that can be dealt with by minimal restraint
and those which need Police involvement because health staff are
assaulted or threatened with violence.

e that a failure to distinguish between patients behaving in a
manner due to their illness and those who are being threatening or
violent could delay the removal of a physically unwell patient to
hospital, potentially leading to future deaths.

e That the increasing demand for Police involvement in situations
such as in Miss Pilkington’s case potentially endangers the public
by removing Police Officers from their core duties.




You ask us therefore to consider:
o Whether ambulance personnel should receive further training in
making the distinction described.

Firstly, it needs to be understood that the training of ambulance staff in
control and restraint techniques is not a matter for which the Department of
Health (DH) is responsible. Ambulance staff, for cxample emergency care
assistants, emergency care practitioners and paramedics, are health
professionals and are trained as such, The actual training that ambulance
staff require and receive in control and restraint is a matter for the NHS
Trust concerned, and not DH.

We have however consulted NWAS and the Association of Ambulance
Chief Executives (AACE) about the further issues you raise.

NWAS has confirmed that a regional protocol is in place that all police
forces it works with, including Greater Manchester Police, have agreed to.
This protocol is under review. However, at the most recent North West
Police Regional Mental Health Forum, NWAS presented and discussed the
findings from your inquest concerning the death of Caroline Pilkington.
None of the police forces believed there was a need to change the current
policy or reduce the involvement of the police-in managing those patients
who required more than minimal restraint.

NWAS confirm that ambulance staff should only request assistance from
the police for patients who elicit a “pathfinder red” outcome (i.e. those
patients who require transfer to an Emergency Department). This in itself
reduces the number of requests for police assistance.

As the need for ambulance personnel to use restraint techniques is
comparatively rare, NWAS believes that the need to train all ambulance
staff in more advanced or specialised restraint techniques is not
demonstrated. Even if all staff were to be trained, it would be difficult to
maintain their skills sufficiently (because of the low incidence of use) to
safely restrain these types of patients when the skills were called for. The
risk is that poorly or inappropriately applied restraint techniques could
cause harm to the patient or to staff.
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In addition, AACE have confirmed that it, as a national organisation, fully
supports the NWAS position. AACE does not feel that the issues you raise
represent a general problem and considers that ambulance staff are
sufficiently trained in restraint techniques to deal with almost all ill or
injured patients and those resisting help. Ambulance staff are trained to
seek assistance from police only when and where they believe it
appropriate and are best placed to make the decision on a case by case basis
as to when police intervention is required.

I hope that this further response is helpful.
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